Malosériová výroba etikiet na tlačiarňach OKI a DPR

Tlač a dokončovanie malých sérií etikiet z rolky na rolku na tlačiarňach OKI

Trh s etiketami je stále pomerne rýchlo rastúci segment a zaznamenáva ročný nárast viac ako 4,5 %. Záujem nie je však o veľké série, ale hlavne o tlač malého počtu etikiet z rolky na rolku. Áno, na trhu je čoraz viac a viac „veľkých“ produkčných digitálnych etiketových tlačiarní, ako sú napríklad HP Indigo, Konica Minolta, či Domino a podobne. Avšak aj pre tieto produkčné tlačiarne je malý počet etikiet stále komplikovaný a neekonomický. V poslednom čase je čoraz väčší dopyt o skutočne malé množstvá etikiet dodávané vo veľmi krátkom čase. Ruka v ruke s tým rastie aj záujem o digitálne tlačiarne, ktoré sú pre tieto malé série vhodné a ktoré spĺňajú základné aktuálne požiadavky trhu pre tento segment. Vo februári tohto roku firma OKI uvoľnila na trh svoje dve nové rolkové tlačiarne s označením OKI 1040 a OKI 1050. Jedná sa o laserové LED tlačiarne, ktoré vychádzajú z úspešnej koncepcie hárkových OKI tlačiarní CMYK ale aj CMYK s bielou farbou. Možnosť tlače bielej farby poskytuje tlači etikiet na laserových tlačiarňach úplne nový rozmer. Možnosť tlače s bielou farbou, vysoká kvalita tlače, široký farebný gamut, odolnosť a stálosť tlačených etikiet robí z tlačiarní OKI lídra na trhu malých digitálnych tlačiarní.

Laserová LED tlačiareň na etikety s bielou farbou  OKI Pro1050


Inkjet či laser ?

Každá technológia má svoje pre a proti. Základné kritérium rozhodovania je potrebné hľadať pravdepodobne v samotnom potláčanom materiáli. Povrch potláčaného materiálu u inkjetových tlačiarní musí byť schopný prijať a udržať kvapku atramentu (kvapka sa musí do materiálu doslova vpiť), a preto musia byť tieto materiály potiahnuté natieranou vrstvou, čo samozrejme, zvyšuje náklady na potláčaný substrát a tým aj výslednú cenu etikety. Zásadnou výhodou OKI LED laserových tlačiarní je, že dokážu tlačiť skoro na každý materiál (okrem BOPP). Častá požiadavka klientov je, že potrebujú vytlačiť len niekoľko vzorových etikiet v rôznych modifikáciách, alebo
potrebujú dotlačiť malé množstvo etikiet, ktoré boli tlačené napríklad technológiou flexo alebo ofsetovej tlače na ten istý materiál. To znamená, že aj potláčaný materiál bude lacnejší a dostupnejší, ako materiál pre inkjetové tlačiarne. Ďalšie plus pre OKI LED laser je tlač bielou a výhodná tlač jednou farbou tzv. mono režim, kedy sa ostatné hlavy zdvihnú a tlačí sa len tou farbou, ktorá je použitá v motíve. Výhodou Inkjetu je rýchlejšia tlač a možnosť tlače s vysokou kvalitou. Veľkou nevýhodou sú však samotné inkjetové hlavy, ktoré je nutné čistiť, časté páskovanie z titulu zapchatých trysiek a podobne. Inkjetové treba väčšinou lakovať alebo laminovať a nemôžu byť vystavené nízkej teplote. Inkjetové treba  väčšinou lakovať alebo laminovať a nemôžu byť vystavené nízkej teplote.

Rolkové  tlačiarne OKI Pro1040 a OKI Pro1050

Obe tlačiarne sú, čo do parametrov výkonu a možností, zhodné len s tým rozdielom, že tlačiareň OKI Pro1050 má bielu farbu a OKI Pro 1040 nie. Súčasťou dodávky je samotná tlačiareň a rolkový odvíjač. V krabici nájdete okrem DVD s manuálom, základným softvérom a driverom ešte aj DVD so softvérom „Bar Tender“ na tlač dynamických variabilných dát.

Princíp tlače a prechodu substrátu v tlačiarni  OKI Pro1050


Princíp tlače je prakticky rovnaký, ako je pri ostatných OKI LED tlačiarňach a je zrejmý zo schémy. Biela je v poradí farieb prvá, a preto je ju možné tlačiť ako podkladovú bielu pre transparentné a tmavé materiály. Zaujímavosťou je Cutter – rezač, je na začiatku cesty materiálu tlačiarňou a teda sa odrezáva pred samotnou tlačou. Toto spôsobuje jedno obmedzenie, že ak budeme rezať etikety po jednej, nemôže ich dĺžka byť menšia ako 110 mm. Čo sa týka kontinuálnej tlače, dokáže tlačiť pásy dlhé až 1320 mm. Maximálna šírka potláčanej rolky je 130 mm s maximálnou šírkou tlače 125,76 mm. Hrúbka potláčaných materiálov môže byť v rozsahu 0,076 až 0,25 mm. Rýchlosť tlače je 152 mm/s. Len pre porovnanie tlač na etiketovej inkjetovej tlačiarni Epson ColorWorks 7500 je 300 mm/s. Substráty, na ktoré dokážu tlačiarne OKI tlačiť, sú nasledovné: Plain Paper, Film, Plain Paper, Film, Plain Paper Label, Glossy Paper Label, Film Label, Synthetic paper Label. Ako už bolo spomenuté, neodporúča sa tlačiť na BOPP materiály, lebo pec (Fuser), ktorá je na konci cesty materiálu tlačiarňou, na krátky čas musí toner zahriať na teplotu nad 100 stupňov a to môže spôsobovať deformácie materiálu. Pokiaľ potrebujete mať vytlačené etikety na rolke, je potrebné k tlačiarni dokúpiť navíjač materiálu (Rewinder), ktorý nie je súčasťou dodávky.


Dokončovanie malých nákladov etikiet

Po vytlačení rolky etikiet, je väčšinou nutné, vykonať tzv. dokončenie. To v praxi môže byť:  výsek etikety, nanesenie ochrannej vrstvy lamina, odstránenie vyseknutej mriežky materiálu, rozdelenie produkcie na viac prúdov, či presne zarovnanie okrajov. Presne všetky tieto činnosti spĺňa zariadenie VIRGO, alebo Scorpio od Milánskej firmy DPR. V princípe Virgo a Scorpio majú tú istú funkcionalitu, len Scorpio má robustný stôl s ktorým je pevne spojený a pôsobí viac robustnejšie. Obidve zariadenia sú dodávané v dvoch prevedeniach a to pre rolky s maximálnou šírkou 140 mm a pre rolky s maximálnou šírkou 225mm.

Po vytlačení rolky etikiet je väčšinou nutné vykonať tzv.dokončenie. To v praxi môže byť: výsek etikety, nanesenie ochrannej vrstvy lamina, odstránenie vyseknutej mriežky materiálu, rozdelenie produkcie na viac prúdov, či presné zarovnanie okrajov. Presne všetky tieto činnosti spĺňazariadenie VIRGO alebo Scorpio od milánskej firmy DPR. V princípe Virgo a Scorpio majú tú istú funkcionalitu, len Scorpio má robustný stôl, s ktorým je pevne spojený a pôsobí viac robustnejšie. Obidve zariadenia sú dodávané v dvoch prevedeniach, a to pre rolky s maximálnou šírkou 140 mm a pre rolky s maximálnou šírkou 225 mm. Základným princípom týchto zariadení je, že majú vstavaný rezací ploter GRAPTEC , ktorý výsek nevysekáva podľa formy, ako je to u veľkých dokončovacích jednotiek, ale ich reže rezacím nožom v stavanom plotri. Zariadenia obsahujú kamery, ktoré rozpoznávajú čierne značky tzv. „Black Marks“, a podľa nich korigujú presnosť výseku na tlač. Materiál sa odvíja z 3“ rolky, ďalej sa môže/nemusí pridať lamino, potom pokračuje cez rezací ploter. Ďalej sa odstraňuje mriežka, 2 kruhové nože dokážu zarovnať okraj a rozrezávacie žiletky režú potrebný počet prúdov.

 

Dokončovacie zariadenie VIRGO vhodné pre tlačiarne  OKI Pro1040 a OKI Pro1050

Pomerne novým strojom je aj plošný rezák etikiet z hárkov do rozmeru A3+ s názvom Gemini, ktorý je určený pre tých , ktorí tlačia etikety na bežných laserových alebo inkjetových tlačiarňach.

 

  Malý plošný ploter Gemini na hárky s maximálnym rozmerom A3+


Firma DPR má celý sortiment pomocných zariadení, ktoré sú vhodné pre malo nákladové spracovanie etikiet. Sú to rôzne samostatné odvíjače, navíjače, prevíjacie jednotky, či oddelovače etikiet.

Odkaz na stránku výrobcu:

https://www.dpr-srl.it


Dokumenty na stiahnutie:

OKI Pro 1040&1050

DPR Virgo

DPR Gemini digital


 

Máte záujem o produkt?

V prípade nejasností nám zanechajte vaše údaje a my vám veľmi radi pomôžeme.

    O nás

    M & P, spol. s r. o. pôsobí na slovenskom trhu už vyše 25 rokov. Ponúkame komplexné hardvérové a softvérové riešenia pre oblasti: výroba reklamy (Signmaking), výroba obalov (Packaging), príprava tlače (Prepress) a ďalšie. M & P, spol. s r. o. je autorizovaným zástupcom globálnych spoločností ako sú: AGFA, KONGSBERG, ESKO, EPSON, X-RITE PANTONE, GM, ADOBE, JUST, EFI, APPLE, DELL, AUTODESK.

    © Map.sk copyright 2020

    Buďte na dosah

    Hľadáte viac informácií?
    Radi Vám pomôžeme

    KONTAKTUJTE NÁS
    Získajte najnovšie informácie

    Náš newsletter Vám zabezpečí pravidelný prísun noviniek v produktoch, aplikáciách a technológiach.